DOBRA

Intrare: 19.07.2019
Varsta: peste 20 de ani
Sex: femela
Culoare: sur
Mort: 22.07.2019

Aceasta iapa slaba si plina de rani a fost maltratata de proprietari in comuna Dobroiesti, judetul Ilfov. Dupa doua transporturi de fier vechi, a cazut epuizata in mijlocul drumului. Politia din comuna Pantelimon, dupa ce a facut cercetarea la fata locului, L-A INCATUSAT PE PROPRIETAR ! Au ridicat ca proba hamul, legat cu sarme care ii intrau in carne acestui calut amarat. In cauza s-a intocmit dosar penal. Iapa a primit ingrijiri medicale. Proprietarii au cedat-o Adapostului pentru cai Steaua Sperantei. Deci, se poate!
Din pacate, pronosticul nu a fost optimist, desi am fost asigurati ca exista minuni. Este o iapa care a avut o viata foarte chinuita, probabil. Pentru ca nu a putut sa stea in picioare, a fost ancorata, fiind practic epuizata.
Dobra era un cal microcipat, in varsta de 21 de ani, inregistrata in Calarasi, com. Nana. A trecut in 20 de ani pe la zeci de proprietari, probabil.
Preluata vineri 19.07.2019 din Dobroiesti si moarta luni 22.07.2019, dupa 2 zile de tratament medical, i s-a facut necropsia si s-a stabilit de catre dr. in stiinte medicale Florin Catalin Mlagiu :
“Pe corp, avea multiple rani, escare si excoriatii, cauza a folosirii harnasamentului necorespunzator dar si a exploatarii excesive.
La diagnosticul necropsic am descoperit prezenta Emfizemului Pulmonar Cronic, dar si o hipertrofie a cordului, ceea ce conduce la concluzia ca acesta iapa a fost supusa la eforturi foarte mari, ca anumite afectiuni pulmonare pe care le-a dobandit de-a lungul vietii, nu au fost tratate sau tratate necorespunzator si de aici se justifica aparitia acestor modificari ireversibile la nivelul lobilor pulmonari si cord.
La nivelul anusului, dar si la baza cozii am constatat prezenta unor tumori deja fistulizate si suprainfectate (melanoame).
In CONCLUZIE, moartea iepei a survenit in urma exploatarii excesive, a epuizarii, subnutritiei si a afectiunilor cronice de la nivel cardiac si pulmonar.”
Aceasta a fost soarta unuia dintre miile de animale amarate care muncesc pentru oameni. Si noi, ce i-am dat in schimb?